Drenthe is als Nederlandse provincie rijk aan prachtige en ongerepte natuur. Maar wist je dat Drenthe op cultureel gebied ook heel veel te bieden heeft? Zo vind je in de provincie erfgoederen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan en die het European Heritage Label gekregen hebben. Tijdens je verblijf op één van onze EuroParcs vakantieparken in Drenthe mag een bezoekje aan deze erfgoederen niet ontbreken!
Het centrale punt van de Drentse cultuur en historie is toch wel het Drents Museum dat in Assen gevestigd is. In dit museum vind je verschillende tentoonstellingen die in het teken staan van Drentse archeologie, kunst en geschiedenis. Voor wie de provincie Drenthe wil leren kennen, is het Drents Museum echt een aanrader om te bezoeken. Het museum heeft zeer diverse en wisselende tentoonstellingen, van in Drenthe gemaakte kunstwerken van Vincent van Gogh en zelfportretten van kunstenaars uit de 18e eeuw tot het veenlijkje van
het meisje van Yde. Ook kun je voor een hapje en drankje terecht in de brasserie van het museum.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen is een museum dat het verhaal vertelt van tienduizenden Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf dit kamp werden gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor. Op het terrein van het voormalige interneringskamp zijn naast verschillende tentoonstellingen ook gereconstrueerde bouwwerken te zien, waardoor de geschiedenis weer een beetje tot leven komt. Maar ook kom je er tijdens je bezoek hier achter dat het terrein zowel voor als na
de Tweede Wereldoorlog tevens voor andere doeleinden werd gebruikt.
Onmisbaar tijdens je verblijf is vanzelfsprekend het met eigen ogen bewonderen van de beroemde hunebedden. Deze enorme zwerfkeien dienden als grafkamers voor het Trechterbekervolk, waarin vele grafgiften teruggevonden zijn. Drenthe telt maar liefst 52 hunebedden in totaal. Speciaal daarom is er de selectie van hunebedden genaamd ‘de Big Five’, zodat je ze niet allemaal op hoeft te zoeken. Ook kun je de meeste hunebedden ontdekken door de Hunebed Highway (N34) te rijden. Alles over de hunebedden en het Trechterbekervolk kom je te weten in het Hunebedcentrum in Borger.
UNESCO Werelderfgoed Geopark de Hondsrug is een groot gebied dat zich van Groningen in het noorden tot Weiteveen in het zuiden uitstrekt. Het is niet zomaar een gebied, het is namelijk een zandrug dat miljoenen jaren geleden de enige plek in deze streek bij de Waddenzee was waar je hoog en droog kon wonen. Het gebied heeft ijstijden gekend en heeft door de eeuwen heen verschillende bewoners gehad, zoals de Neaderthalers en het Trechterbekervolk. Niet voor niets staat dit bijzondere gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst! Ontdek het via diverse mooie fiets- en wandelroutes of volg de Hunebed Highway (N34) die dwars door het Hondsruggebied loopt.
In 1818 stichtte Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid met als doel om de meest armste burgers van Nederland de kans op een beter leven te geven. In deze nieuwe maatschappij werden enkele koloniën opgericht en de eerste hiervan heet Frederiksoord. Vandaag de dag kun je de restanten van dit zogenoemde ‘proefkolonie’, oftewel een groot maatschappelijk experiment, ontdekken op de fiets of te voet. Zo zijn er nog steeds vele koloniewoningen en een raster van hoofd- en zijwegen in tact gebleven. Museum De Proefkolonie in Frederiksoord vertelt je het verhaal van de kolonie en de eerste kolonisten door middel van een multimediale tijdreis.
1 nacht vanaf
3 nachten vanaf
1 nacht vanaf